Proeffase H2@Home geslaagd

Dit project is uniek voor Europa, omdat de testomgeving zeer realistisch is: de woning is namelijk bewoond en aangesloten op een ondergronds leidingnet, vergelijkbaar met een aardgasnet.

Het proefdraaien met de H2@Home-installatie is succesvol verlopen. Nadat de H2-ketel in december 2021 was geplaatst, is de installatie gespoeld en met waterstofgas gevuld. Vervolgens is het systeem tijdens de kerst op druk gezet. Gedurende deze proeffase heeft het systeem ook enkele dagen volledig gefunctioneerd en verwarming en warm tapwater geleverd. De gehele proef, inclusief het testen van de veiligheidsinstallatie, is volgens verwachting en zonder problemen verlopen.

Op 10 januari gaat de installatie normaal in bedrijf om de woning te verwarmen en de bewoners van warm tapwater te voorzien. De aardgasketel, die als backup fungeert, wordt dan buiten gebruik gesteld. Vanaf die datum zullen we voor een langere periode de installatie en het gebruik nauwkeurig monitoren. Het H2@Home consortium zal de testresultaten van deze duurtesten tijdens een speciaal event presenteren. Naar verwachting gebeurt dat in april.

HSF heeft voor deze waterstofwoning het leidingmateriaal tussen de hoofdleiding in de straat tot in de meterkast geleverd, inclusief de gasvoerende gasmeterbeugel en is sinds de aanvang van dit lokale waterstofnet in 2018 betrokken. 

H2@Home wordt uitgevoerd met ondersteuning vanuit de Waterstof-tenderregeling van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.
H2@Home is een consortium van de volgende partijen: Beute B.V., Enpuls B.V., gAvilar B.V., Het Internethuis, PIA Automation B.V., Aalberts N.V. (Flamco, Comap, HSF, VSH en Henco), Breman Service Rotterdam B.V., Enexis (i.s.m. Stedin en Alliander), Apator Metrix SA, Remeha, The Green Village en DreamHûs.

Andere artikelen

By clicking 'Accept All' you consent that we may collect information about you for various purposes, including: Functionality, Statistics and Marketing