H2@HOME ligt op koers!

Na de proeffase is ook de doorstart van H2@Home een succes. Dat blijkt uit de eerste resultaten, die we op 12 april op het terrein van The Green Village presenteerden. Sinds we de H2@Home-installatie afgelopen januari in bedrijf namen, monitoren we de prestaties nauwkeurig. Drie maanden later al zien we dat het systeem probleemloos draait en prima voldoet aan de verwachtingen van ons en de bewoners. Naast de 20 coalitiepartners deelden ook zo’n 50 gasten in de hoopvolle bevindingen.

Het succes danken we vooral aan de hechte en inspirerende samenwerking van de coalitiepartners. Die kreeg dan ook zijn weerslag in hun presentaties over de techniek en uitkomsten:

  • Ben Mureau (Aalberts) overzag het proces vanaf 2019 tot op heden,
  • Mark Sprenkels (Breman) lichtte het systeem en installatieproces toe,
  • Lianne Mostert (gAvilar) nam ons mee in het overwinnen van de aanloopproblemen en het technisch functioneren van de installatie,
  • Frank van Alphen (Stedin) gaf uitleg over netwerken en het belang van standaarden en regelgeving,
  • Folkert Linnemans (Bouwgroep Dijkstra Draisma en DreamHûs) stond stil bij alle projecten in het huizenblok op The Green Village.

De presentaties maakten duidelijk dat grensverleggende initiatieven als H2@Home alleen mogelijk zijn wanneer met name netbeheerders, fabrikanten en installateurs hun kennis en ervaring delen. De complexiteit van waterstofprojecten is groot en daarbij vormen regelgeving en vergunningstrajecten een extra uitdaging. De huidige standaarden, werkmethoden en regels zijn afgestemd op aardgas en schieten tekort om waterstof zonder meer betrouwbaar en veilig toe te passen. Wat dan wel? In ieder geval zijn nu de ‘lessons learned’ helder en is vooral duidelijk dat je het alleen niet redt. Om stappen te maken, is samenwerking nodig.

Na een lange aanloop, zitten we als consortium nu vol op koers. De komende maanden blijven we de H2@Home-installatie veelvuldig testen en zorgvuldig monitoren. Medio 2022 volgt de finale evaluatie waarna we het project zullen afronden. We kijken nu al uit naar de uitkomsten die van essentieel belang zijn om waterstoftechnologie in de gebouwde omgeving te kunnen opschalen. De toekomst is nooit af!

Meer informatie over H2@Home? Bezoek onze website h2athome.nl.

H2@Home wordt uitgevoerd met ondersteuning vanuit de Waterstof-tenderregeling van het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat.
H2@Home is een consortium van de volgende partijen: Beute B.V., Enpuls B.V., gAvilar B.V., Het Internethuis, PIA Automation B.V., Aalberts N.V. (Flamco, Comap, HSF, VSH en Henco), Breman Service Rotterdam B.V., Enexis (i.s.m. Stedin en Alliander), Apator Metrix SA, Remeha, The Green Village en DreamHûs.

Andere artikelen

By clicking 'Accept All' you consent that we may collect information about you for various purposes, including: Functionality, Statistics and Marketing