Reparatiekoppelingen Isiflo getest in Wallonië

Een groeiend aantal drinkwaterbedrijven maakt tegenwoordig gebruik van hoogwaardige technische kunststof componenten. Vorig jaar belichtten Aquarama al een project waarbij een vooraanstaande Vlaamse drinkwatermaatschappij inzet op ISIFLO-insteekfittingen, die worden geproduceerd door Raufoss, een Noors zusterbedrijf van HSF. Intussen overweegt in Wallonië S.W.D.E. (Société Wallonne des Eaux) de overstap naar reparatiekoppelingen (‘Flexi-Adapter’) van hetzelfde merk. Het bedrijf is volop bezig om deze oplossingen te testen.

De Flexi-Adapter is een reparatiekoppeling van Raufoss die de overgang van oudere naar nieuwe leidingen faciliteert. In Vlaanderen passen heel wat installateurs en drinkwaterbedrijven het product al toe.

“De Flexi-Adapter maakt het mogelijk om buizen te klemmen (verdeeld over maar vijf verschillende koppelingen) van diameter 15 mm tot en met 63 mm”, verduidelijkt Harry Vandenbroucke, salesmanager voor België, Frankrijk en Luxemburg bij HSF. “Aan het nietklemzijdige uiteinde van de koppeling werd een buitendraad (gaande van ¾” tot en met 2”) voorzien. Om verder te gaan op de nieuwe HDPE-leiding, wordt op de buitendraad dan opnieuw een kunststof insteekfitting met binnendraad geschroefd, om ook die zijde van de verbinding te realiseren. In Vlaanderen gebeurde de sanering van de meeste oude loden pijpen uit het distributienetwerk al op die manier. Dit kadert ook in het quasi loodvrij maken van de drinkwaterinstallatie. Vandaag wordt nog wel een maximale migratie van 10 microgram per liter toegestaan, maar dit evolueert verder naar een nulmigratie.”

 

De flexibele reparatiekoppeling garandeert een dichte, degelijke en trekweerstandbestendige verbinding.

 

Oudere maatvoeringen

Het product is ook inzetbaar om overgangen te realiseren naar oude drinkwaternetten in oude LDPE-leidingen (‘low density’ PE), die nu aan renovatie toe zijn. “Dit zijn eigenlijk nog de eerste ‘low density’ PE-leidingen met een dikkere wanddikte, meestal in oudere maatvoeringen zoals 27 mm en 34 mm of eventueel duimse maten. Daarop moet dan geklemd worden. Niet evident, want doordat de buizen al ‘geleefd’ hebben, zijn ze soms ook licht beschadigd aan de buitenkant en niet meer perfect rond. Door die wat ovalen vorm zijn ze ook minder maatvast. Dit maakt het interessant om de Flexi-Adapter toe te passen, want deze klemt letterlijk deze kleine diameterverschillen weg tot een perfect dichte verbinding”, vervolgt Harry Vandenbroucke.

Technisch

De flexibele reparatiekoppeling garandeert een dichte, degelijke en trekweerstandbestendige verbinding. Deze overgangskoppeling kan gebruikt worden op zowel kunststof als metalen leidingen, met uitzondering van meerlagenbuizen. “Omdat de witte klemring in POM voorzien is van RVS-nagels, kunnen die nagels de aluminium binnenlaag van de meerlagenbuis doorprikken, waardoor lekkage kan ontstaan.”
De Flexi-Adapter is opgebouwd uit een PA12 met 65% glasvezelvulling. Hetzelfde materiaal werd ook gebruikt voor de Isiflo Sprint-insteekfittings en opgenomen in de Belgaqua Hydrochecklijst onder nummer 173/4. De Flexi-Adapter kreeg ook een gunstig Becetel-rapport en doorstond dus zowel
een druktest als een trekvastheidsproef.

Wallonië

Nadat de techniek intussen ook in Vlaanderen is getest en goed bevonden, is het belangrijkste Waalse drinkwaterbedrijf, S.W.D.E. (Société Wallonne des Eaux) ook bezig met het testen
van de Flexi-Adapter. “Zij zullen de Flexi- Adapters onder meer gebruiken in de streek rond Bergen, waar nog veel oude stalen leidingen liggen. Hierop moet de overgang naar de nieuwe HDPE-leiding worden gerealiseerd. Soms is dit de hoofdleiding, maar soms kan het ook een stuk van de binneninstallatie zijn die bijvoorbeeld in staal is uitgevoerd en waarop je dan vanaf de drinkwaterleiding buiten moet overgaan.”

 

 

In Wallonië wordt de Flexi-Adapter door S.W.D.E. getest om de overgang van oude stalen leidingen naar nieuwe HDPE-leidingen te realiseren.

Related articles