HSF maakt watermeteropstelling hygiënischer

Kunststof componenten kunnen een belangrijke rol spelen bij het hygiëneaspect van een watermeteropstelling. Die mening delen ook steeds meer drinkwaterbedrijven. In dat kader gaf een belangrijk drinkwaterbedrijf aan twee aannemers de opdracht om de komende vier jaar circa 40.000 watermeteropstellingen uit te rusten met nieuwe componenten in kunststof. Producent HSF speelde een belangrijke rol in dat verhaal. Wij gingen een kijkje nemen bij een vervanging van een watermeteropstelling in Affligem, met tekst en uitleg van HSF en aannemer Verbraeken Infra.

Vervangingsoperatie

Overtuigd van de meerwaarde van kunststof componenten, is een belangrijke drinkwatermaatschappij in de loop van 2015 gestart met de vervanging van loden aftakkingen van de watermeteropstelling. Het gaf daartoe de opdracht aan aannemers Elgeka en Verbraeken Infra. Het was een voorwaarde van de drinkwatermaatschappij dat de vorige componenten zouden worden vervangen door oplossingen van HSF. “Wij leveren hiervoor zowel de haakse insteekkoppelingen ISIFLO SPRINT (die worden gemonteerd
voor de membraanafsluiter), 4/4” buitendraad, PE-insteken, RVS-watermeterbeugels als kunststof watermeterkoppelingen met uitzetvoeg, die we speciaal voor deze klant produceren”, vervolgt Harry Vandenbroucke.
“Door het gebruik van voornamelijk componenten in PA 12 in het contact met drinkwater, is de opstelling dus volledig corrosievrij en loodvrij. De messingdelen die nog worden gebruikt, komen niet in aanraking met het drinkwater, waardoor ze dus ook geen enkele invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit daarvan. Het gaat hier onder meer over de connectiemoeren. De kans is niet denkbeeldig dat die op termijn ook door kunststof moeren zullen worden vervangen.”

De watermeteropstelling voor de vervanging en erna.

Ervaring

Aaron Van Boven is bij aannemer Verbraeken werkzaam als werfleider voor aansluitingen van drinkwater en de aanleg van distributieleidingen. Hij begeleidt het project sinds meer dan een jaar. “Uit de feedback van onze medewerkers kan ik vooral afleiden dat deze componenten zich vlot en vrij snel laten installeren. Cruciaal is dat de insteekverbindingen altijd met dezelfde verbindingskracht kunnen worden gemonteerd, wat de kans op lekkages gevoelig vermindert. In vergelijking met koppelingen die we vroeger gebruikten, hebben we ook de indruk dat de componenten van HSF steviger zijn en beter tegen een stootje kunnen. Uiteraard is het van essentieel belang dat deze producten (goed)- gekeurd zijn door de drinkwatermaatschappijen die ze gebruiken.”
Het project van de systematische watermeteruitwisseling gebeurt in twee fases en zal circa vier jaar in beslag nemen. In een eerste fase worden 40.000 watermeters DN20 (de meest courante) en DN40 gewisseld. Daarna zullen ook watermeters worden gewisseld met een nominale diameter van boven de 40 mm. “Wij zijn momenteel nog altijd bezig in de zone Asse en vervangen de watermeteropstellingen in gemeenten zoals Affligem, Dendermonde, Ternat en Lebbeke. Daarna komt zone Ronse aan de beurt, gevolgd door zones Gent en Brugge/Kust”, legt Aaron Van Boven uit. HSF concentreert zich op de ontwikkeling van producten in technische kunststofmaterialen die vanwege hun langere levensduur en mogelijk hergebruik tegemoetkomen aan
ecologische aspecten. “We vinden het vooral boeiend om componenten te ontwikkelen in samenwerking met onze klanten. Het is vooral de bedoeling producten eenvoudiger te maken en bepaalde toepassingen efficiënter te laten verlopen, zodat ze echt een meerwaarde voor de klant betekenen”, besluit Harry Vandenbroucke.

 

Related articles